Magyarország a természettudományi és műszaki területeken kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) kapcsolatok fejlesztésére tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomáciai hálózatot tart fent a legfontosabb partnerországokban. Magyarország párizsi nagykövetségén is működik TéT attasé, aki segíti a magyar-francia kapcsolatok szorosabbá tételét, tekintettel Franciaország kiemelt szerepére és hagyományosan erős partneri kapcsolataira ezen a fontos területen: világ rangsorolásokban Franciaország 6. helyen szerepel a publikációs összehasonlításban, 4. helyen az európai szabadalmi rendszerben és 7. helyen az amerikai szabadalmak terén.

A TÉT attasé feladatai közé tartozik a francia tudomány- és innováció politika alakulásának nyomon követése, ezzel segítve a hazai tudománypolitikai döntések előkészítését; a magyar szakpolitikai érdekek képviselete Franciaországban, a magyar tudás és eredmények népszerűsítése és a bilaterális, illetve európai uniós együttműködési lehetőségek megismertetése mindkét ország kutatói-innovációs közösségével. A TÉT attasé háttérintézményei Magyarországon a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Tudománydiplomáciai főosztálya (TDF: http://tdf.kormany.hu/index), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH: http://nkfih.gov.hu/). Ez utóbbi pályázatok kiírásával, pályázati tanácsadással segíti a közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósulását. A TéT attaséi hálózatról további információkat itt talál: http://tdf.kormany.hu/altalanos-tet.

 

A KFI tekintetében tradicionálisan kiemelkedő együttműködési területek hazánk és Franciaország között például az élettudományok (orvosi és gyógyszerészeti kutatás), biológia, mezőgazdasági kutatások, energetika és környezetvédelem, fizika, matematika.

Újabb területeket jelent a digitális ipar, internet of things, big data területek, a Szegeden létrehozott európai lézer kutatási központnak köszönhető együttműködések, lézer tudományok, anyagtudományok, az Európai Űrügynökséghez való 2015. novemberi magyar csatlakozásnak köszönhető közös ipari és kutatási tevékenységek.

A tudománydiplomáciai kapcsolatok és a magyar tudás megismertetése céljából konferenciákat szervezünk, az érdeklődőknek partnereket javasolunk, illetve rendezvényeken veszünk részt a kapcsolatok építése céljából, és képviseljük, bemutatjuk a magyar partnereket.

Példa az általunk szervezett konferenciára:

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/FR/hu/Hirek/20160428_eli_konf.htm

A magyar KFI-t bemutató francia nyelvű kiadvány szintén a magyar tehetségek promócióját szolgája: https://issuu.com/ihongrois/docs/au-dela_de_rubiks_cube

Franciaország számára szintén fontos terület a tudománydiplomácia: a Magyarországon működő tudományos, technikai és egyetemközi együttműködésekkel foglalkozó öt fős TÉT attaséi iroda várja az érdeklődőket a Budapesti Francia Intézetben (http://www.franciaintezet.hu/category/budapest-hu/bemutatkozas/tevekenysegek/egyetemkoezi-technikai-es-tudomanyos-egyuettmkoedes/?lang=hu).

 

A Párizsban és Budapesten működő TÉT attasék egymással kapcsolatot tartva végzik munkájukat a francia-magyar kutatás-fejlesztési és innovációs kapcsolatok elősegítése érdekében. Erre példa az NKFIH együttműködésével működtetett és a két kormány által közösen finanszírozott bilaterális kutatói mobilitási program, a Balaton-Hubert Curien program. Ennek keretében évente várja a magyar-francia vegyes bizottság a magyar és francia kutatók és doktoranduszok közös projektjeit. Magyar jelentkezés: http://nkfih.gov.hu/palyazatok/hazai-kfi-palyazatok/nkfia-palyazatok/palyazati-felhivasok, Francia partner jelentkezése: http://www.campusfrance.org/fr/balaton

 

A két ország közötti innovációs és startup együttműködések szintén megélénkültek az utóbbi években, köszönhetően egyrészt a magyar startup szcéna megerősödésének és a sok kiváló magyar fejlesztésnek, másrészt pedig a francia törekvéseknek, hogy a világ élvonalába kerüljön, mint innovációs és startup központ, amelynek érdekében rengeteg energiát és pénzt fektet a külföldi tehetségek Franciaországba vonzására. Erre példa a Frenchtech Ticket program: http://www.frenchtechticket.paris/.

A francia-magyar TéT kapcsolatok erősítésének további fontos eszköze a Franciaországban dolgozó magyar kutatókból álló kutatói hálózat, a Science Innovation France Hongrie, SIFRAH: http://sifrah.eu/, amelyen keresztül a magyar kutatók további kapcsolatokat építhetnek, a Franciaországba érkező doktoranduszok, kutatók közösséget találhatnak, illetve közös projektek kidolgozására is lehetőséget ad.