Kedves Barátaim!
Magyarország párizsi nagyköveteként engedjék meg, hogy megemlítsem a két ország közötti számtalan kapcsolódási pontot, amely a magyar történelmet végigkíséri: Szent István által történt államalapítás óta – első királyunk II. Szilveszter pápától, azaz a francia Gerbert d’Aurillac-tól kapta koronáját – a középkori magyar Anjou-királyok uralkodásán, XIV. Lajos és Rákóczi Ferenc fejedelem szoros kapcsolatán, a francia forradalom XIX. századi magyar reformkorra gyakorolt mély hatásán keresztül. Nem szabad megfeledkezni a francia szellemiség hatásáról sem, mely a mai napig inspiráló hatással bír a kultúra különböző területein: képzőművészet, irodalom, tudomány, technológia, zene…  A magyar élvonalbeli gondolkodók, illetve Magyarország mindig is közel érezte magát Franciaországhoz. Ezt mi magyarok jól tudjuk, francia barátaink viszont kevésbé, ezért ennek tolmácsolását, tudatosítását fontos kötelességemnek érzem.
Két nagy európai nemzet vagyunk, sorsaink néha eltérő irányokba sodortak, de mindketten büszkék vagyunk történelmünkre, és büszkék mai európai beágyazódásunkra.
Miután Európa újraegyesülése lebontotta azokat az akadályokat, amelyek túl sokáig szétválasztották országainkat, Franciaország és Magyarország – mint a legtöbb esetben, itt is közös kihívással nézvén szembe – komoly feladat előtt találja magát: a másik jobb megismerése annak érdekében, hogy kölcsönösen jobban megértsük egymást, és hogy közösen tudjuk megépíteni európai jövőnket.
Nagyköveti kötelességemet ebben a szellemiségben kívánom teljesíteni, számítván az összes jószándékú ember segítségére és együttműködésére.
Károlyi György
Magyarország Nagykövete Franciaországban

Önéletrajz