31 May

Magyarország részvétele a "2018 évi Planète du Goût" fesztiválon

 

2018 május 30-án Bulgária párizsi nagykövetségén rendezték meg az Agrárattasék Baráti Köre által szervezett nemzeti étel-és italkülönlegességeket kóstoltató diplomáciai-gasztronómiai rendezvényt a francia Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium védnöksége alatt. A rendezvény 2007-es bevezetése óta egyre népszerűbb. Ebben az évben is mintegy 350 látogató (a francia közigazgatás képviselői, szakmaközi szervezetek, agrár-élelmiszeripari cégek képviselői, politikusok, a legfontosabb diplomáciai partnerek és újságírók) vett részt a rendezvényen. Az eseményen résztvevő országok szívesen népszerűsítik gasztronómiájukat egy kötetlen és barátságos környezetben.

 Az Ízek bolygója rendezvény évente mindig más helyszínen (az elmúlt években Írország, Japán, Ausztria, Kolumbia, Lengyelország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Svájc, Németország, Új-Zéland, Finnország és most Bulgária nagykövetségein) kerül megrendezésre. A mezőgazdasági tanácsadók e Párizsban tartott rendezvény keretében mondanak köszönetet legfontosabb szakmai partnereiknek az együttműködésükért és az új kapcsolatok előmozdításáért. A 12. alkalommal megszervezett eseményen a fogadó ország - amely június 30-ig az EU elnökségét betöltő Bulgária - a biotermékek témáját választotta. Összesen 16 ország jött el, hogy bemutassák különlegességeiket ebben a kategóriában. Bulgárián kívül jelen voltak Panama, az Egyesült Államok, Hollandia, az Egyesült Királyság, a Cseh Köztársaság, Svájc, Szlovénia, Finnország, Ausztria, Spanyolország, Málta, Írország, Németország és Magyarország standjai.

 A magyar standon Székely János szakács készített egy különleges menüt a magyar ökotermékek sokszínűségének bemutatására:

  • Biolisztből készített pogácsa
  • Fahéjas szilvás gombóc magyar bio-szilvalekvárral
  • Mangalicából készült bio szalámi és kolbászkülönlegességek
  • Bio paradicsommal, bazsalikomlevéllel tálalt Magyarországon készült bivaly-mozzarella
  • Biolisztből készült fonott kalács falatkák, bio magyar kecskesajttal, tanúsított, eredeti magyar akácmézzel
  • Ökológiai magyar borok válogatása: Tokaji száraz Furmint, késői szüretelésű Tokaji Hárslevelű, édes Szamorodni, valamint egy 2008-as évjáratú öt puttonyos Tokaji Aszú

Károlyi György nagykövet a rendezvényen számos francia partnerrel találkozott, többek között cégvezetőkkel és az OIV nemzetközi szervezet vezetőivel.

Ezúton mondunk köszönetet Anguel Tcholakov bolgár Nagykövet úrnak, Bruno Ferreira, francia Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium közös agrárpolitikáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes kabinetvezető igazgató úrnak, Vesselina Edvokimova, bolgár mezőgazdasági tanácsosnak, valamint Dieter Beisteiner úrnak, az Agrárattasák baráti köre párizsi elnökének és az osztrák nagykövetség tanácsadójának, valamint a rendezvény szervezőinek és résztvevőinek a kellemes eszmecseréknek és a kulináris élményeknek szentelt rendezvény megszervezéséért.

Az alábbi albumban tekinthetők meg az „Ízek bolygólya” fesztivál magyar standot bemutató felvételei. J

4ec2ad48a911469faf0f1db921ffc50594e9513a 4ec2ad48a911469faf0f1db921ffc50594e9513a
4ec2ad48a911469faf0f1db921ffc50594e9513a 4ec2ad48a911469faf0f1db921ffc50594e9513a