Magyarország párizsi nagykövetsége 2019. október 16-án az Állategészségügyi Világszervezettel (OIE) szoros együttműködésben szervezett tanácskozás

Október 16-án, a tudományos és a mezőgazdasági attasék szervezésében Magyarország Párizsi Nagykövetségen egy tudományos szimpóziumra került sor az éghajlatváltozás, a fertőző állatbetegségek és az emberi egészség, valamint a kutatási szempontok kapcsolatáról.

Az előadók között üdvözölhettük Dr. Matthew STONE-t, az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) főigazgató-helyettesét, magyar részről Dr. ERDÉLYI Károly címzetes egyetemi tanárt, a NÉBIH ÁDI laboratóriumvezetőjét és SZEPESINÉ dr. KÓKÁNY Zsófia, járványügyi szakreferenst az Agrárminisztériumból. Charles MARTINS-FERREIRA, a francia Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszerügyi Igazgatóságának (DGAL) európai és nemzetközi egészségügyi ügyekért felelős igazgatóhelyettese előadásában bemutatta az állatbetegségek Franciaországban működő felügyeleti és megelőzési rendszerét. Dr. Christophe CAZABAN, a CEVA tudományos igazgatója a baromfitenyésztésben alkalmazott új vakcinázási eljárásokat mutatta be. Pascal BOIREAU, Maisons-Alfort és Dozulé állategészségügyi laboratóriumok igazgatója ismertette a fertőző betegségek kialakulásának hatásait a prediktív biológiában.

A tanácskozás valamennyi résztvevője fontosnak tartotta a szoros nemzetközi együttműködést ebben a kérdésben.