Magyarország Kormánya stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Alstommal

A megállapodást a kormány részéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungary Zrt. vezérigazgatója írták alá október 14-én Budapesten, Henri Poupart-Lafarge, az Alstom csoport vezérigazgatója jelenlétében.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy „a jelenlegi súlyos gazdasági válságban rendkívül fontos a gazdasági növekedés fenntartásához a befektetői bizalom és a nagy nemzetközi vállalatok újabb beruházásainak megnyerése”.

A megállapodás megerősíti és magasabb szintre emeli az Alstom és a magyar kormány közötti kapcsolatokat, valamint új együttműködési lehetőségeket nyit meg a két fél között a közlekedési iparághoz kapcsolható fejlesztések, a magyarországi termékskála és gyártókapacitás bővítése, a munkahelyek létrehozása és szakmai képzések elmélyítése területén. Az Alstom évtizedek óta a magyar közlekedési iparág meghatározó, stabil szereplője; Mátranováki telephelyén a vállalat jelenleg több, mint 650 munkavállalónak ad munkát. A Nógrád megyei településen forgóvázkereteket gyártanak a különféle szerelvényekhez, például nagysebességű szerelvényekhez, elővárosi vonatokhoz, mozdonyokhoz és emeletes vasúti kocsikhoz. Idén, a folyamatos beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően bővült a termékskála, a nógrádi telephelyen készítik a forgóvázkereteket a vasúti közlekedésben komoly innovációs fordulatot elindító, a világ első hidrogénmeghajtású vonatához, a Coradia iLinthez is.

Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungary Zrt. vezérigazgatója (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j)