A VISEGRÁDI ORSZÁGOK KONFERENCIÁJA - A MEZŐGAZDASÁGI ÁGAZAT ALKALMAZKODÁSA A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ

A Szlovák Köztársaság párizsi nagykövetsége a V4 elnökség keretében 2019. május 24-én konferenciát szervezett a mezőgazdasági ágazat éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának témájában a párizsi cseh, lengyel és magyar nagykövetségekkel együttműködve. Magyar részről az éghajlatváltozással kapcsolatos témákban a meghívott előadók között szerepelt Dr. Kovács Barna, a brüsszeli állandó képviselet BIOEAST főtitkára, Dr. Wyszoczky Gábor, brüsszeli állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakdiplomata, valamint Dr. Borovics Attila NAIK-ERTI intézetigazgató, tudományos tanácsadó.

Az éghajlatváltozás mezőgazdasági termelésre - az állattenyésztési ágazatra, a szőlő- és borágazatra és az erdészetre - gyakorolt hatásáról szóló tapasztalatcsere azoknak a jelenlegi kihívásoknak és konkrét gyakorlati lépéseknek a kiemelésére irányult, amelyeket a V4 országainak és Franciaországnak együtt lehetne végrehajtani, a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás területén.

A találkozó lehetővé tette a szakértők közötti kapcsolatépítést, valamint néhány start-up is bemutathatta klímaváltozáshoz kapcsolódó innovatív megoldásait: Rain for Climate (SK), Agro-Inno (HU), Organic Humin Trade (HU), és a Liebearth (FR).