Kutatás-fejlesztés, innováció és felsőoktatás

Magyarország a természettudományi és műszaki területeken kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) kapcsolatok fejlesztésére tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomáciai hálózatot tart fent a legfontosabb partnerországokban. Magyarország párizsi nagykövetségén is működik TéT attasé, aki segíti a magyar-francia kapcsolatok szorosabbá tételét, tekintettel Franciaország kiemelt szerepére és hagyományosan erős partneri kapcsolataira ezen a fontos területen.

Kutatási és felsőoktatási kétoldalú kapcsolataink jók és kiegyensúlyozottak, a közvetlen intézményi kapcsolatok terén gyakorlatilag minden magyar felsőoktatási és kutatási intézmény rendelkezik franciaországi együttműködő partnerrel. Az európai uniós környezet komoly könnyebbséget jelent a közös kutatási és/vagy mobilitási projektek indításához, ám a kutatás esetében jellemzően nem a magyar fél a konzorcium-vezető. Nem ritkák a közös diplomák sem, az ilyeneket adó képzési együttműködések bővülését a budapesti francia nagykövetség anyagilag is támogatja. A Balaton TéT-mobilitási projekt iránt folyamatosan van érdeklődés, ezt igazolta a legutóbbi pályázati forduló is. A kétoldalú kapcsolatokban egyértelműen érdemi előrelépést jelent, hogy az európai egyetem-programban a második fordulót követően 28-ra nőtt a nyertes, francia érdekeltségű projektek száma, összesen 32 intézmény részvételével, a magyar-francia partnerséget is tartalmazók száma hatra emelkedett . Megindult a francia tengerentúli területek felsőoktatási és kutatási intézményeivel való kapcsolatépítés is, amiben már most több magyar egyetem érintett, az SZTE például ERASMUS-megállapodást kötött a Francia-Guyanai Egyetemmel, valamint az Opunohu fölsőfokú mezőgazdasági technikummal , MoU-t írt alá a Francia-Polinéziai Egyetemmel, valamint előkészítés alatt áll az SZTE és a Réunioni Egyetem megállapodása, ahogy folyamatban van az Université de Lorraine (Metz) és a Debreceni Egyetem megállapodásának előkészítése is. A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara is csatlakozott a tengerentúli francia egyetemekkel közös kapcsolatot ápoló magyar intézmények táborához, miután létrejött az Erasmus-megállapodása a Francia-Guyanai Egyetemmel.

Nagykövetségünk folyamatosan törekszik arra, hogy a hazai szereplők számára releváns innovációs, kutatási és oktatási pályázatokat széles hazai körben terjessze, ebben a lehetséges érdeklődők közvetlen elérése mellett nagy segítségünkre van a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztálya és a Tempus Közalapítvány. Továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a Franciaország sajátosságainak tekinthető tengerentúli területekkel történő kapcsolatépítésre, mivel meggyőződésünk, hogy ez európai uniós keretek között teszi lehetővé új kutatási, oktatási és gazdasági együttműködések kialakítását. Ez egészen mostanáig nem kapta meg az őt megillető figyelmet, pedig rendkívüli lehetőségeket jelent mindazon magyar kutatóhelyek és kutatók számára, akik európai keretrendszerben és körülmények között kívánnak olyan - elsősorban a természettudományok területét érintő - kutatásokat, együttműködéseket indítani, amire Európa kontinentális területén nincs lehetőség, tudományos hozadéka viszont kifejezetten jelentős.

A koronavírus-járvány okozta bénultság oldódásával újraindulhattak a Tudománydiplomáciai Főosztály által támogatott, elsősorban a kutatói és oktatói kapcsolatok szélesítését, a magyar kutatási eredmények franciaországi megismertetését célzó mobilitási mikroprojektek, amik tudományos és oktatási hozadéka jóval túlmutat e keretrendszeren. Csak 2021-ben hat olyan, az agrárium, az erdészet és klímaváltozás, a mérnöki és földtudományok területét lefedő projektre került sor, amik már most számos új együttműködés és közös kutatási elképzelés előtt nyitották meg az utat.