Frankofónia

Magyarország 2004 óta megfigyelő tagja a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének (OIF). Bár hazánk tradicionálisan nem frankofón ország – ez nem is feltétele a tagságnak –, fontosak számunkra a szervezet által képviselt értékek. A magyar egy ritka nyelv, ezért nagyon ragaszkodunk a nyelvi és kulturális sokszínűség eszméjéhez, amit a francia nyelv képvisel számunkra. Az OIF-fel, a frankofón országokkal, illetve frankofón szervezetekkel fenntartott kapcsolataink erősítik hazánk diplomáciai eszköztárát.

Hazánk elnyerte a Frankofónia Nemzetközi Szervezete (OIF) által meghirdetett frankofón nemzeti kezdeményezést (Initiative Francophone National, IFN) köztisztviselők francia nyelvi és szakmai képzésére a 2023-2026 közötti időszakra. Ennek a nemrég indult nyelvi és tematikus programnak köszönhetően mintegy 90 magyar köztisztviselő fejlesztheti francia mint idegen nyelvi készségeit, különösen azon köztisztviselők, akik 2024-ben Magyarország uniós elnökségét fogják ellátni.

A frankofón kapocs révén különösen fontosnak tartjuk a párizsi kapcsolattartást azokkal az országokkal, amelyekkel diplomáciai kapcsolatban állunk, de nincs a helyszínen nagykövetségünk. Ilyen szempontból – a kormány déli nyitás politikájával összhangban – kiemelten kezeljük a nyugat-afrikai frankofón országokkal folytatott párizsi kapcsolatépítést és információcserét a kétoldalú politikai, gazdasági és kulturális együttműködéseink erősítése érdekében. 2023-ban például hazánk 30 OIF tagország több mint 2100 frankofón hallgatójának biztosított Stipendium Hungaricum egyetemi ösztöndíjat Magyarországon történő egyetemi oktatásukhoz. Ezzel a programmal nagyfokú szolidaritásunkat fejezzük ki Afrika frankofón országaival. Ennek jegyében a párizsi magyar nagykövetség 2023. szeptemberében egy rendezvényt tartott a Párizsban képviselettel rendelkező OIF-tagországoknak, akik egyben SH-kedvezményezettek is, az ösztöndíjprogram tizedik évfordulója alkalmából.

A francia nyelvtanulás népszerűsítésében nagy szerep hárul a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítványra, amely a magyarországi alap- és középfokú, valamint felsőoktatási intézményekben segíti a franciaoktatást. Az alapítványt a magyar és a francia állam különböző mértékben, de közösen finanszírozza.

Hazánk külpolitikai koncepciójához jól illeszkedik a szegedi Frankofón Egyetemi Központ működése, hiszen kormányzati cél a délre tekintés, kapu szeretnénk lenni a Nyugat-Balkánra és Dél-Kelet-Európára, ezáltal is erősítve politikai és gazdasági kapcsolatunkat a térséggel, amelynek békéje és gazdasági növekedése különösen fontos hazánk számára. A kormány által támogatott Frankofón Egyetemi Központ francia nyelvű nemzetközi tanulmányok mesterszakán immár két évfolyamon tanulhatnak a külföldi és a magyar diákok. A Magyarországon egyedülálló, magas színvonalú képzés versenyképes tudást és két mesterdiplomát ad az itt végző diákoknak. További információért látogasson el a Központ honlapjára: http://www2.u-szeged.hu/cuf/.

Büszkék vagyunk arra, hogy évtizedek óta sikeresen működik Budapesten a Gustave Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, ahova közel 40 különböző ország diákjai járnak. Az intézmény francia nyelv és kultúra, illetve frankofónia népszerűsítésére irányuló tevékenységét a magyar kormány támogatja. További információért keresse fel az iskola honlapját: http://lfb.hu/hu/.

A frankofón kapcsolatok kiemelt jelentőségét mutatja az is, hogy a magyar kormány rendszeresen támogatja a nagy sikerű Frankofón fesztivált. További információt az alábbi honlapon talál: http://www.franciaintezet.hu

2013-ban 42 taggal jött létre „Budapesti Frankofónia Baráti Csoport” néven a Magyarországra akkreditált frankofón országbeli nagykövetek csoportja.