Magyar állampolgárság igazolása (állampolgársági vizsgálat)

A hatályos állampolgársági törvény szerint a magyar állampolgárság igazolására az alábbi iratok alkalmasak:

  • érvényes magyar útlevél
  • kevesebb, mint egy éve lejárt magyar útlevél
  • érvényes magyar személyazonosító igazolvány
  • honosítási okirat (határidő nélkül)
  • kevesebb, mint három éve kiállított állampolgársági bizonyítvány

Amennyiben az ügyfél nem rendelkezik fenti okmányok egyikével sem, illetve nem szerepel a személyi adat- és lakcímnyilvántartó rendszerben, úgy például útlevélkérelem esetén hivatalból állampolgársági vizsgálatot kell lefolytatni. Az állampolgársági vizsgálat jogszabályi kötelezettség és nem a konzul döntése! Annak lefolytatása minden olyan esetben kötelező, amikor a magyar állampolgárság nem bizonyított!

Magyar állampolgársága fennállásának igazolása ügyében Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) az illetékes, de kérelmét  a Konzulátuson is benyújthatja.

A kérelmet személyesen kell benyújtani, melyhez időpontfoglalás szükséges.

Az ügyintézéshez kérjük, hozza magával a kitöltött, de nem aláírt formanyomtatványt, a „Melléklet” címszó alatt felsorolt iratokat, valamint érvényes személyazonosító igazolványát. A kérelmet konzuli osztályunk munkatársa előtt kell aláírnia.

A BFKH előtti ügyintézés hosszadalmas folyamat. A Konzulátusnak nem áll módjában az eljárást meggyorsítani. Az eljárás konzuli díj és illetékmentes.

Amennyiben az állampolgárság fennállásáról bizonyítványt is igényel, úgy a magyar hatóság három évig érvényes állampolgársági bizonyítványt állít ki. Ebben az esetben az eljárás illetékköteles.