Magyarország részvétele a 2017 évi Planète du Goût rendezvényen Párizsban 

2017 június 20-án, immár 11. alkalommal került megrendezésre Párizsban az Agrárattasék baráti körének szervezésében a „Planète du Goût” (Ízek bolygója) elnevezésű nemzetközi gasztronómiai és országimázs építő est, melynek idén a Finn Nagykövetség biztosította a helyszínét. A 2007 óta hagyományosan megrendezett, egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó szakmai találkozó fővédnöke és támogatója a francia Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium. Ebben az évben is körülbelül 300 látogató vett részt az eseményen (a francia agrár-közigazgatás magas szintű képviselői, a különböző szakmaközi szervezetek, az élelmiszeripar széles körű szereplői, politikai személyiségek, diplomaták, valamint újságírók).
A saját standokon bemutatkozó országok minden évben örömmel fogadják a lehetőséget, hogy bemutathassák saját nemzetük ízeit és specialitásait, ezáltal támogatva ezt a barátságos és kozmopolita légkörben szervezett találkozót. 

Az esemény megszervezését minden évben más-más nagykövetség vállalja föl (A korábbi években: Írország, Japán, Ausztria, Kolumbia, Lengyelország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Svájc, Németország, Új-Zéland és most Finnország). Ebből az alkalomból köszönik meg a különböző országok mezőgazdasági tanácsosai a partnereiknek az egész éves együttműködést, és mozdítják elő további szakmai kapcsolataikat. Ezúttal 17 ország mutatkozott be nemzeti specialitásaival (a házigazda Finnország mellett Litvánia, Málta, Észtország, Hollandia, az Egyesült Királyság, Ausztria, Németország, Szlovénia, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Ciprus, Kanada, Ausztrália, Írország, Új-Zéland és az Egyesült Államok).

A magyar standon, Székely János séfünknek köszönhetően sikerült bemutatni a magyar konyha gazdagságát. Előételként sajtos pogácsa, körözöttes falatkák, valamint kiváló magyar száraz kolbász és szalámi termékek kerültek kóstoltatásra. A hagyományos meleg ételek között a magyaros sültkolbász és bográcsgulyás nyerték el a közönség tetszését. Desszertként almás és meggyes rétest kóstolhattak a résztvevők.  Borválasztékunkból három különböző, kiváló minőségű hazai bor szerepelt a kínálatban: két száraz fehérbor (Laposa 4 HEGY Balatoni Olaszrizling 2015, és a Dereszla TOKAJI DRY 2015), valamint a Takler Kékfrankos Reserve 2013 évjáratú vörös bora. Ezen kívül a vendégek megkóstolhatták az alma, vilmoskörte, szilva, és cigánymeggy alapanyagokból készült kiváló magyar gyümölcspálinkákat is.

Az idei bemutatkozás aktuális témáját, és kihívását a különböző országok egy-egy innovatív élelmiszer termékének a bemutatása jelentette. Magyar részről a mátészalkai Nobilis Zrt (www.nobilis.hu) szárított gyümölcsökből készített, adalékanyagok, tartósítószerek és víz hozzáadása nélkül előállított snack termékei kerültek bemutatásra, különféle íz-változatokban (natúr, fehér-, ét- és tejcsokoládéba mártott almaszirom, valamint étcsokis és joghurtos meggydrazsék) formájában, amelyek elnyerték az ínyencek tetszését. 

Ezúton mondunk köszönetet őexcellenciája, Risto Piipponen finn nagykövetnek, Jertta Mazières asszonynak, az Agrárattasék baráti köre elnökének, a Finn Nagykövetség mezőgazdasági tanácsosának, valamint az est szervezésében résztvevő valamennyi közreműködőnek az értékes találkozó megszervezéséért és a kulináris élvezetekben való részvételért. 

Fotóalbumunkban a 2017 évi „Planète du Goût” rendezvény néhány pillanatképe tekinthető meg.